icon arrow

De cijfers achter mensen onder bewind

January 2024
De cijfers achter mensen onder bewind

De laatste jaren zien we steeds meer mensen onder bewind komen staan? Hoe komt dat en wie zijn deze mensen? Zijn deze mensen überhaupt te helpen? Hieronder geven wij antwoord op deze vragen.

Op 1 januari 2014 is de Wet wijziging curatele, beschermingsbewind en mentorschap ingegaan. Mensen kunnen nu geholpen worden als ze door geldverkwisting of problematische schulden in de problemen. Al veel eerder werden deze mensen geholpen, maar nu was er een wetswijziging die dit mogelijk maakte. Onverantwoord je geld uitgeven is geldverkwisting, maar wie beslist dat? Iedereen geeft namelijk weleens teveel uit. Een rechter bepaalt of hier sprake van is en diezelfde rechter wijst een bewindvoerder aan. Dit kunnen drie partijen zijn: een familielid, de partner of een professioneel bewindvoerder, zoals Curators.

In de vier jaren voor 2014 is het aantal mensen onder professioneel bewind flink gestegen. De gemeenten met name dragen de lasten hiervoor. Zij vergoedt namelijk de kosten voor bijzonder bewind.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wilde daarom de volgende vragen beantwoord hebben in het onderzoek:

1. Wie en waarom krijgt iemand beschermingsbewind?

2. Waarom steeg dit aantal?

3. Kun je financiële zelfredzaamheid vergroten en hoe?

Wie en waarom krijgt iemand beschermingsbewind?

De groep mensen die tussen 2010-2014 onder bewind stonden werd onderzocht:

· In 2010 was 56% man en dat steeg naar 69% in 2014

· 50% is alleenstaand zonder kinderen en 20% alleenstaande moeders

· Mensen met een verstandelijke beperking: 40%

· 16% was 25 jaar of jonger

· 35% heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een bijstandsuitkering

Financiële orde en stabiliteit moet het einddoel zijn voor beschermingsbewind. Een aantal reden om bewind aan te vragen kunnen zijn:

· Het wegwerken van problematische schulden

· Stress door de financiële situatie

Bij meer dan 95% van de mensen onder beschermingsbewind lukt het om financiële stabiliteit te realiseren.

Waarom steeg het aantal mensen onder bewind?

In 2010-2014 was er een economische crisis aan de gang en vooral mannen werden onevenredig hard geraakt hierdoor. Ook werd de samenleving moeilijker, zoals de digitalisering van de toeslagen. Als men teveel betaald kreeg, dan moet dat worden terugbetaald, met alle gevolgen vandien. Daarnaast was de stijging onder jongeren te verklaren door te dure telefoonkosten en op afbetaling spullen kopen.

Kun je financiële zelfredzaamheid vergroten en hoe?

Ja, dat kan, maar niet bij iedereen! Niet iedereen onder bewind kan financieel redzaam worden. Dat lukt alleen als men de nodige skills kan aanleren en geen andere problemen heeft, zoals een verslaving. Daarnaast moet de cliënt gemotiveerd zijn, gesteund worden door de omgeving en nota bene moet degene in de schulden zijn gekomen door een grote levensgebeurtenis, zoals een scheiding. Wat overblijft is een kleine groep, waar de bewindvoerder winst kan behalen. Er kan hierbij hulp worden ingeschakeld van andere partijen, zoals van gemeentelijke schuldhulpverlening of maatschappelijk werk.

Nog een aantal adviezen om de financiële zelfredzaamheid te vergroten:

· Aandacht voor budgetonderwijs op scholen

· Effectievere samenwerking tussen bewindvoerders en schuldhulpverlening

· Overzicht wat gemeenten aanbieden op het gebied van schuldhulpverlening

· Eerder bewindvoerders inschakelen, door gemeenten

· Hulp bieden aan bewindvoerders met concrete middelen, zoals een beslisboom

Onze gedachtes

Tien jaar oud is dit onderzoek al en er is nog weinig winst behaald op deze adviezen, met nam op onderwijsgebied. Begin bij de bron en leer jonge kinderen al financieel geletterd te worden! Ben jij of ken jij iemand met geldproblemen, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Curators kenmerkt zich door een nauwe en toegankelijke manier van contact met cliënten.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Onze werklocatie

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Curators maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen